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Report to the Committee Regarding Rights of the Membership To Overturn a Board
Decision As It Relates to Mr. Liosis’ Letter of June 5, 2001 and

Robert’s Rules of Order

At the 25 July GCA Board meeting, a committee consisting of Beth Anne Gordon,
Marj Leider, and June Matarazzo was asked to look into how the membership could
overturn a board decision since it appeared there was no mechanism in the GCA
Constitution and Bylaws.  This need was based on the board’s adoption of the
recommendations of Mike Liosis, AKC Club Relations as stated in his letter of June 5,
2001.

At the suggestion of June Matarazzo, I invited Joan Malak, our GCA
Parliamentarian at that time, to participate in the research into Robert’s Rules.  The
purpose of this report is to present the findings of a thorough research of Robert’s Rules
of Order and how they relate to the letter sent to the GCA by Mike Liosis, head of AKC
Club Relations.  These findings have been coordinated with Joan and she concurs with
them.

The following is quoted from Mr. Liosis letter of June 5th since it is the basis for
the conclusions of this report.  “Unless responsibilities are specifically mandated by law,
the powers of the members are specifically granted by the bylaws.  For a parent club,
the members are limited to voting on applicants who have not been elected by the
board; petitioning for special club meetings; nominating individuals for officer and board
positions; voting for club officers and board members; participating on committees;
voting to expel a member from the club; voting on breed standard revisions, bylaw
amendments and dissolution of the club.  All other matters fall under the authority of the
board of directors under its general management power.  Motions made by the members
which conflict with the Board of Directors general management power are out of order
and if adopted are null and void.”

Before we discuss the validity of Mr. Liosis’ recommendations, we must examine
the Constitution of the GCA.  In Section 1 of Article X, Parliamentary Authority, the
following is stated, “The rules contained in the current edition of Robert’s Rules of Order,
Newly Revised shall govern the club in all cases to which they are applicable and in
which they are not inconsistent with these bylaws and any special rules of order the Club
may adopt.”  It should be noted that although the word Bylaws has been dropped from
our document, Article X constitutes a Bylaw per Robert’s Rules and even uses the word
“bylaw.”  All of the quotes below are from Robert’s Rules of Order, Newly Revised, 10th

edition,   2000, which, in accordance with Section X of our constitution is the most
current edition of Robert’s Rules, and therefore, applicable to our organization.

In Mr. Liosis’ letter, he has furthered a position that everything unless specifically
reserved to the membership is the responsibility of the Board of Directors under their
“general management power.”  In Section 1, Board of Directors of Article III, Directors
and Officers, of the GCA Constitution, the following is stated regarding the Board,
“...General management of the clubs affairs shall be entrusted to the board of
directors.”  (Bold print for emphasis.)  This is the only statement in our constitution that
specifically addresses the authority of the board.  The remainder of Sections 1, 2, 3 and
4 of Article III deal with the number of officers and board members, specific duties of
each office, and the AKC Delegate.
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However, Robert’s Rules of Order has a lot to say about boards, and if Article X
of our Constitution is to be followed, i.e., “The rules contained in the current edition of
Robert’s Rules of Order, Newly Revised shall govern the club in all cases to which they
are applicable and in which they are not inconsistent with these bylaws and any special
rules of order the Club may adopt.” then what Robert’s Rules says is very germane to
the current situation.  Therefore, the following quotes from Robert’s Rules are presented.
As before, some sentences have been presented in bold print for emphasis.

Section 49, Boards, page 464, lines 17 – 23 states, “Except in the simplest and
smallest local societies, or those holding very frequent regular meetings, it is generally
found advisable to provide in the bylaws for a board to be empowered to act for the
society when necessary between its regular meetings, and in some cases to have
complete control over certain phases of the society’s business.”  Page 465, lines 26 – 35
and page 466, lines 1 – 14 state, “A society has no executive board, nor can its officers
act as a board, except as the bylaws my provide, and when so established, the board
has only such power as is delegated to it by the bylaws or by vote of the society’s
assembly referring individual matters to it.  The amount of regular power
delegated to an executive board under the bylaws varies considerably from one
organization to another.  If the society as a whole meets less often than within
quarterly time intervals (p. 88), or if its main purpose is other than to transact business,
the entire administrative authority of the society is best left to the board between the
society’s meetings.  Usually in organizations meeting monthly or oftener, and sometimes
in those meeting quarterly, the board is not given so much power, since the society can
attend to much of its business at its regular meetings.  (For appropriate wording for the
governing provisions in the bylaws in each of these two cases, see pp. 560, 568.)  In
any event, no action of the board can conflict with any action taken by the
assembly of the society, and except in matters placed by the bylaws exclusively
under the control of the board, the society’s assembly can give the board
instructions which it must carry out and can countermand any action of the board
if it is not too late (as it would be, for example, when a contract has already been
made).”

In Section 56, Content and Composition of Bylaws, sample language is given for
societies who wish to turn over all powers to their board and for those who do not.  On
page 560, lines 1 – 4, we find the following,  “The Executive Board [or “Board of
Directors,” etc.] shall have full power and authority over the affairs of the Society
except…[specifying classes of business the society may wish to reserve to its
assembly].”  On page 568, lines 16 – 23, we have the following sample language for a
board that does not have total authority, i.e., “The Executive Board shall have general
supervision of the affairs of the society between its business meetings, fix the hour
and place of meetings, make recommendations to the Society, and perform other duties
as are specified in these bylaws.  The Board shall be subject to the orders of the
Society, and none of its acts shall conflict with actions taken by the Society.”

Admittedly, neither example from Robert’s Rules duplicates exactly what is
stated in our bylaws for the authority of the Board.  However, there is nothing in our
constitution that remotely resembles the former language and although Article III,
Section 1 is brief to the point of exasperation, it does not make any statement about “full
power and authority.”  Instead, it does use the adjective “general” to modify the word
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“management.”  In the example above, the term “general supervision” is used instead of
“general management.”

In Section 39, Dilatory and Improper Motions, page 332, lines 15 – 24 state,
“Motions that conflict with the corporate charter, constitution or bylaws of a society, or
with procedural rules prescribed by national, state, or local laws, are out of order, and if
any motion of this kind is adopted, it is null and void.  Likewise, motions are out of order
if they conflict with a motion that has been adopted by a society and has been neither
rescinded nor reconsidered and rejected after adoption.  Such conflicting motions, if
adopted, are null and void unless adopted by the vote required to rescind or amend the
motion previously adopted.”

In summary, everything stated by Mr. Liosis in his letter conflicts with our
Constitution and Bylaws and Robert’s Rules of Order.  Mr. Liosis has given powers to
the Board that they do not have.  The Board does not have the right to make substantive
decisions for the society and if the board does so, the society has the right to make them
null and void.

Since this entire situation was created by one action of the board, i.e., the vote by
the board to close the GCA studbook, I think we also must examine how the GCA has
handled substantive matters in the past and what is our custom for voting on
substantive issues.  Again, we must go back to the Constitution and Bylaws, Robert’s
Rules and the written record.

Article IV, The Club Year, Voting, Nominations, Elections, Section 2, Voting
states, “At the annual meetings, general meetings or at a special meeting of the Club,
voting shall be limited to those members in good standing who are present at the
meeting, except for the annual election of officers (delegate) and directors and
amendments to the constitution and bylaws (and the standard for the breed) which will
be decided by written ballot cast by mail.”

Article VII, Amendments discusses the process available to the board and
membership for amendments to the constitution and bylaws.  The most significant
statement in Article VII, Section 2 is that, “The constitution and the bylaws (and the
standard for the breed) may be amended at any time provided a copy of the proposed
amendment has been mailed by the recording secretary to each member accompanied
by a ballot on which he may indicate his choice for or against the action to be taken.
…The favorable vote of two thirds of the members in good standing whose ballots are
returned within the time shall be required to affect any such amendment.”

Robert’s Rules of Order, Section 10, The Main Motion discusses that fact that
main motions are used to introduce “…a substantive question as a new subject.”
(Word bolded for emphasis.)

Robert’s Rules, Section 45, Voting Procedure, page 401, lines 6 – 10 states,
“Whatever method of collecting the ballots is followed, it – like other details related to
voting – should be fixed by rule or custom in the organization and should not be subject
to haphazard variation from occasion to occasion.”  Page 409, lines 19 – 26 also states,
“A vote by mail when authorized in the bylaws, is generally reserved for important issues
such as an amendment to the bylaws or an election of officers – on which a full vote of
the members is desirable even though only a small fraction of the membership attend
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meetings.  Situations of this kind frequently occur in scientific societies or in alumni
associations whose members may be in many countries.”

Section I, The Deliberative Assembly: Its Types and Their Rules, page 4, lines 5
– 13 states, “The basic principal of decision in a deliberative assembly is that, to become
the act or choice of the body, a proposition must be adopted by a majority vote; that is,
direct approval – implying assumption of responsibility for the act – must be registered
by more than half of the members present and voting on a particular matter in a regular
or properly called meeting at which the necessary minimum number of members, known
as a quorum (pp. 20 – 21) is present (see also p. 387).”

Over the years, the club has decided to refer substantive issues to the
membership for a mail ballot vote rather than have the deliberative assembly decide
such an issue.  One example is the election of judges for the various specialties.  This is
done by mail ballot although neither the Constitution and Bylaws or the Standing Rules
require it.  Another example is the vote to close the studbook that was taken in 1997
which was done by mail ballot.  A third example is the vote regarding rotating the
specialties which was also done by mail ballot.  Therefore, it has become the custom of
the GCA to decide substantive issues by mail ballot.

As noted above, the custom of the GCA has been to decide substantive issues
by majority vote by mail ballot rather than by majority vote of the deliberative assembly
(which is what our two membership meeting each year are.)  Because we have
established the custom of a majority vote by mail ballot, the GCA’s Standing Rule #10
states, “When voting or polling by mail, in order to be valid, ballots from two thirds of the
Board must be received and ballots from 20% of the general membership must be
received.”  The requirement for 20% of the general membership probably came from
Chapter 4, The Handling of a Motion, page 43, lines 22 – 25, “…as for example, when “a
vote of one fifth of the members present” is required, and the number who have voted in
the affirmative is clearly greater than one fifth of those present (see p. 390).”

This report started out as an investigation of a means for the membership to
overturn a decision of the Board.  As stated earlier, such a means is not necessary
because the Board is subservient to the will of the membership.  The membership of the
GCA has established the custom of deciding substantive issues by mail ballot.
Therefore, the only remaining question is, what if the membership (by mail ballot) votes
on an issue and then wishes to revisit the issue?

To determine the correct procedure, we must look to Robert’s Rules of Order,
Section 35, Rescind; Amend Something Previously Adopted, page 294, lines 14 – 15,
“The motions to Rescind and to Amend Something Previously Adopted:” have eight (8)
standard characteristics.  On page 295, lines 24 – 31, characteristic 7 is described as
follows, “In an assembly except when applied to a constitution, bylaws, or special rules
of order, require (a) a two-thirds vote, (b) a majority vote when notice of intent to make
the motion, stating the complete substance of the proposed change, has been given at
the previous or in the call of the present meeting, or (c) a vote of the majority of the
entire membership – whichever is most practical to obtain.”

Since the GCA has established the custom of a mail ballot of the entire
membership, it appears that any decision to rescind or amend a something previously
adopted should be decided by a vote (mail ballot) of the entire membership.


